2 Ocak 2008 Çarşamba

kümbet pasta


yılbaşı gecesi annemi doğum günüydü.( bu konuda şanslımı şanssızmı bilemiyorum yılbaşı telaşında kaynıyor doğumgünü ) eeeeeeeee eşimin annesine pasta yaptım kendi anneme yapmasam olmaz. bizde ayrım yok. gördüğünüz gibi hem hayırlı gelinim hem hayırlı evlat.
annem öyle çok kremalı şeker hamurlu pastalardan hoşlanmaz. o tam bir sağlıklı yaşam gurusudur.
hemde kilosuna dikkat eder. o yüzden ona böyle bir pastanın daha uygun olacağını düşündüm.
pastanın fikri zinnurdan tarif benden .ilk gördüğüm günden beri yapmak istediğim bir pastaydı bu
görüntüsü beni çok etkilemişti.ama açıkçası pek cesaret edememiştim. deneyince çok kolay olduğunu gördüm mutlaka deneyin derim.bide zinnurun aksine bana çok pratik geldi bayılırım bişeylerin yarısını önceden hazırlayıp acil durumda hemen kullanmaya galiba bu pastanın keki de benim deepfreze den hiç eksik olmayacak. çok lezzetliydi hele vişnenin o ekşi tadı çok yakışmıştı.

MALZEMELER

  1. 4 Yumurta
  2. 5 fincan un
  3. 4 fincan şeker
  4. 1/2 bardak yoğurt
  5. vanilya
  6. vişne reçeli
  7. dr.oetker dolgu kreması

YAPILIŞI

Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırıyoruz. aklarını kar haline gelene kadar çırpıyoruz. sarısıyla şekeri çırpıp vanilyayı ve unu ekliyoruz.akları fazla söndürmeden iki defada alttan üste doğru havalandırarak karıştırıyoruz.yağlı kağıt serili tepsiye yayıyoruz 180 derecede pişiriyoruz.

kekimizi pişirdikten sonra ılıkken rulo yapıp soğumaya bırakıyoruz. 4 kaşık kadar vişne reçelini rondoda çekip püre haline getiriyoruz kekin içine yayarak sıkı bir rulo yapıyoruz. streç filmle sarıp dondurucuda en az bir gün bekletiyoruz . bir aya kadar bekleyebiliyormuş bende üç gün bekledi.

pastayı kullanacağımız zaman bir kümbet kalıbı veya kaseyi tekrar filmle içini düşüyoruz. kekin düzgün olmayan uçları varsa onları ayırıp dilimliyoruz. kalıbımızın içine dilimler yan yana en az boşluk oluşturacak şekilde diziyoruz. içine dolgu kremasını döküp üstü tekrar kekle kaparıyoruz bu şekilde buz dolabında bir kaç saat beklettikten sonra pasta tabağına dikkatlice ters çeviriyoruz. parlak görünmesi için üstüne kaysı reçeli suyundan sürülebilir ama ben unuttum.

en kısa zamanda bu pastadan tekrar yapacağımve yapım aşamalarını fotoğraflicam.




afiyet olsun.

28 yorum:

  1. canım cok guzel gorunuyor ellerıne saglık harıka olmus sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Tülin,

    Pasta çok güzel, hem de yağsız. Ellerine sağlık. Yılbaşı günü doğmuş olmak enteresandır herhalde, anneni de kutlarım.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Anneciğinin doğum günü kutlu olsun.Daha nice sağlıklı uzunn yıllar dilerim.Pastada nefis olmuş ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  4. pasta çok güzelll görnüyoo
    annenede mutlu sağlıklı güzel yıllarrrr

    YanıtlaSil
  5. Dolgu kreması yerine birde kendin yapsaydın ya ara kremayı:)))

    Çok kötüyüm dimi:))

    Canım ellerine sağlık.Anneciğine sağlıklı uzun ömürler dilerim..

    YanıtlaSil
  6. vayyyy harika olmuş canım bu yaaa ellerine sağlıkkk annene uzun ömürler diliyorum sağlıklı mutlu ve huzurlu...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. pasta harika olmuş ellerine sağlık canımcım.annenin doğumgünü kutluolsun.nice yıllara

    YanıtlaSil
  8. Ya şekerim, bu kadar mı ortak yön olur:))
    Vişneli keke beyılrım ekşi ekşi:))
    Anneciğine uzun, sağlıklı, mutlu bir ömür dilerim....
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. canim harika olmus oglusumda tren seti var thomas in :) pastasida enfes olmus cidden aynisi ellerine saglik ayicikta pek seker seviler

    YanıtlaSil
  10. ups yorumlar karisti :D canim nice mutlu yilara annecigine saglik ve mutluluk getirsin omru uzun olsun anelerimizi Allah basimizdan eksik etmesin canim sevgiler

    YanıtlaSil
  11. banum şekerim çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  12. gönülcüm ve gönülcüm
    iyi dilekleriniz için çok teşekkürler
    betülcüm evet gerçekten yağsız bir pasta çok hafif
    yeşimcim iyi dileklerin için teşekkürler
    handem çok sağol şekerim.
    rapunsel evet çok büyük tesadüf
    bende sevdim keki ekşi vişneli.

    YanıtlaSil
  13. lulucum
    bu sefer biraz tembellik yaptım.
    ama son affettin mi.
    ninom bi daha olmasın. kime yazıyordun çok merak ettim.

    YanıtlaSil
  14. Canım anneciğinin doğum gününü kutlarım. Allah onları başımızdan eksik etmesin. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Tülincim naber nasılsın.
    Yeni yılda sayfana gelemedim,o nedenle geçde olsa yeni yılını kutluyorum ve dilediğin herşeyin gerçekleşmesini diliyorum canım.
    Pastanda harika olmuş,ellerine sağlık.Sevgiler
    Nagehan

    YanıtlaSil
  16. selam canım
    emeğine sağlık tarifler çok güzel
    blogcudan arkadaş listemdeydin
    burada da blog açtım burada da listemdesin
    bana da beklerim
    http://.mucizembenibul.blogspot.com
    http://caneyintenceresinden.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. merhaba seker gibi bir blog hersey cok güzel yazmadan gecmek istemedim pasta nefis olmus eline saglik

    YanıtlaSil
  18. muhteşem görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. annene allah uzun ömür versin hepberaber mutlu yaşayın inşallah pasta çok güzel olmuş ellerine sğlık öpüyorum şeker baaay

    YanıtlaSil
  20. Yeni yılını kutlamak için uğradım, yeni yıl sana ve ailene mutluluklar getirsin canım. Her şey gönlünce olsun. Annene allah uzun ömür versin, pasta çok güzel olmuş, Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Ellerine sağlık,pasta nefis olmuş.Uzun süredir ben de denemek istiyorum ama kısmet olmadı.


    Güzelliklerle dolu bir yaşam sürsün anneciğin.


    sevgiler....

    YanıtlaSil
  22. canım annen ve kayınvaliden çok şanslı..senin gibi bir evlada sahip oldukları için...

    ellerine sağlık..pasta çok güzel olmuşş..benimde severek yaptığım pastalar arsındadır..

    öpüyorum sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Tülin pastan
    çok güzel, ellerine sağlık..
    Profilindeki çocukların hakkındaki yorumuna ise bayıldım..Allah bağışlasın ikisinide,
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  24. DAVETIYE

    Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

    www.ayyachat.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Tülin,pastanı çok beğendim.Eminim lezzetide öyledir.Ellerine sağlık..Bu gece iyiki uykum kaçtıda bloğunu keşfettim:)Sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. merhaba tülin hanım pastanızı çok beğendim bende yapmak istiyorum. ama anlayamadığım 1/2 yoğurt yazıyor malzeme listesinde bunu kekinemi kullandınız anlayamadım. cevap verirseniz çok sevinirim. sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. sevgili
    damlanın mutfağı,
    evet yoğurt kekin içinde ama koymaya dabilirsin. zaman daha esnek bir kek olur.
    kıvırmak gerektiği için klasik pandispanya daha iyi olur gibi geliyor en yakın zamanda tekrar deneyeceğim.
    sonucu bildiririm.
    damlacım yorumların altına dsite adresini yazarsan sana ulaşmam kolay olur.

    YanıtlaSil
  28. slm. internette yaşadığım sorun nedeniyle yorumunuza biraz geç cevap verebiliyorum kusura bakmayın.s.bandıdaki gülün t.istemişsiniz kısaca anlatayım.10 t.zincir çekip birleştirin sonra üstüne kaç yaprıklı yapmak istiyorsanız o kadar kutu yapın. daha sonra her kutunun içine önce 3 zincir çekip daha sonra 3 tane birit yapın daha sonra gene 3 zincir çekip aynı kutuya batın böylece bir yaprağı yapmış olursunuz. bütün kutuları böylece tamamlayın.iki sıraya geçmek için 5 zincir çekip her yaprağın arka tarafından yaprakların dibine batın bütün yaprakların arkasına bu şekilde devan edin ve en son yaptığımız zincirlerin içine birit sayısını 5 tane olacak bu şekilde doldurun. bu şekilde yaparsanız gülü kaç katlı istiyorsanız o kadar yaparsınız.tarif işini pek beceremem ama umarım anlata blmişimdir.günaydın.güzel bi hafta sonu geçirmenizi dilerim.:)))

    YanıtlaSil