3 Aralık 2007 Pazartesi

yardım istiyorum


vakit geçmeden oğluşun pastasını tarif edelim. kalana kar yağarmış değilmi ama (bilmiş can)
bu pasta benim için önemli gerçek anlamda ilk şeker hamuru denemem.
blogcudan bilen arkadaşlar bilir. daha önceki şeker hamurlarını nişastayla yapıyordum. aslında o hamur açmak için değil belki ama modelleme için fena değildi yalnız tadı kötüydü.(obur can)

MADDE 1
tecrübeli arkadaşlarımdan yardım istiyorum benim şeker hamurumçok esnek olmadı. bide hemen kuruyor.daha şekil vermeden kuruyup çatlamaya başlıyor.sizlerinkide öylemi benim tahminim oyun hamuru kıvamında olmasıydı. ama daha sert oldu.benden mi kaynaklanıyor aydınlatırsanız sevinirim(cahil can)

MALZEMELER

2 adet pastaban

3 sb.un, 3 kaşık nişasta,2 kaşık un bir bardağa yakın şeker, vanilya, fıstık,muz 30 gr. kadar margarin,

sıvı glikoz için : 400 gr. şeker 130 ml. su.bir tutam tuz

şeker hamuru :5 kaşık glikoz, 4 çay kaşığı jelatin

YAPILIŞI:süt,nişasta,un ve şeker karıştırılıp muhallebi pişirilir.altını kapatıp margarin, vanilya, muz, ve fıstık ilave edilir.kekler ıslatılarak aralarına krema dökülerek 2 katlı olacak şekilde birleştirilir.

diğer yanda şeker ve su orta ateşte 5 dak. kaynatılıp tuz ilave edilerek glikoz oluşturulur.

5 kaşık sudajelatin eritilip 5 kaşık glikoz karıştırılır. ve pudra şekeri ilavesiyle iyice yoğrularak sert kıvamda şeker hamuru oluşturulur. gıda boyasıyla istenilen renkler elde edilebilir

bu arada glikoz bulmak bizler için mümkün değil bu yüzden glikoz tarifini aldığım missçilek e teşekkür ediyorum.( kadirşinaz can)

NOT1: Yardım istiyorum

1.şeker hamuru konusunda gerçekten yardımıza ihtiyacım var

2.blogcuya kayıtlı olan arkadaşlar bana yorum bırakamıyor. bunu değiştirmek için ne yapabilirim.

3. bundan sonra makoron tarifi vereceğim. ondada yardım isticem haberiniz olsun dersinize çalışın gelin.

NOT2 : Bazı arkadaşlar haklı olarak sormuşlar ; resimdeki hangi çocok senin oğlan diye tahmin etmeniz lazım ki en sıska olan pastanın tadına bile bakmadı. o kadar yani

bide demişler ki o pastayı evin beyi mi yaptı. ki onun resmi var. yok be şekerler o pastaları yapan yukardaki fotoğraftaki masanın üzerine eğilip son düzenlemeleri misafirler geldikten sonra yapacak kadar şuursuz ve tedbirsiz.( I em) kıvırcık saçlı olmaya çalışan dalgalı saçlı şahsiyet. peki neden resimde evin beyi var. şöyle ki evimizin direği, bedenimizin yüreği, canımız, ciğerimiz babamız her baktığımız yerde aynamız. benim bu blog işine onun reklamını yapmak için girdiğimi zannediyor.her yazı eklediğimde benim resmim niye yok diye soruyor. bende bu sefer baskılara dayanamıyarak onun olduğu tek doğum günü fotosunu ekledim. ( bu devamlı iltifat istiyen kocalar konusuna daha sonra uzun uzun değineceğim.)














8 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

canımsın ya ne kadar güzel yapmışsın pastanı bende tam bilemiyorum bu şeker hamuru denen mereti:)
bir türlü zaman ayırıp oturup yapamadım
oğlunun doğum gününü kutlarım canım
pastamı sormuşsun pastayı 20 kişilik diye yaptım 40 ytl aldım şeker hamuru değil
sevgilerimle hoşçakal her zaman beklerim canikom bayy

inci dedi ki...

canımcım ne güzel bir resim eklemişsin...oğluşunu öperim:))şeker hamuru konusunda bilgim olmadığından yardımcı olamayacağım:( blogcu arkadaşların blogspota uğramamaları beni de düşündürüyor....buna çözüm bulursan bana da öğret:))seni çok öpüyoırum....

Adsız dedi ki...

önce tebrik ediyorum seni canım...nefis bir pasta...oğluşununu doğum günüde kutlu olsun canım...

Yaren dedi ki...

Ufakligin dogum günü kutlu olsun,saglikli,güzel basarili ve uzun bir ömrü olur insa. PAsta cok harika olmus ilk denemeye rahmen.Ben de cok istiyorum seker hamuru ile pasta yapmayi ama burda malzemelerini bulamadim.Marzipanla yaptim birseyler ama cok cok zor marzipanla yapmak.Hem cok yapisiyor hem hemen parcalaniyor hemde eriyor.Tebrikler ellerine saglik.

ebruakin dedi ki...

Selamlar,
Oğlunuzun doğum gününü kutlarım. Nice mutlu ve sağlıklı yaşlar dilerim.

Şeker hamuru yapımı ile ilgili detaylı bilgiler bloğumda var dilerseniz bir göz atın.

Şeker hamurunun kıvamının nasıl olması gerektiğini daha çok deneyerek anlayabiliyorsunuz. Kıvamı sulu olursa çok yapışıyor, sert olursa da hemen çatlayıp şekil verilemez hale geliyor.

Bize de kursta nişasta ile açmamızı söylemişlerdi ama ben bol pudra şekeri ile açmanızı tavsiye ederim. Hem yapışmamasını sağlarsınız, hem de artan hamuru, kaplamada olmasa da, obje yapımında kullanabilirsiniz.

Hangi ilde yaşıyorsunuz? Glikoz bulamıyorum demişsiniz.

Sormak istediğiniz ne varsa yardımcı olmaya çalışırım.

Size kolay gelsin.
Sevgiler...

Chaplin Cafe dedi ki...

http://pastaci.blogspot.com/2005/10/eker-hamurumarzipan-ile-gl-yapimi.html
http://pastaci.blogspot.com/2006/10/ak-kulari-pastasi.html
http://pastaci.blogspot.com/2006/11/tren-pastasi.html
http://pastaci.blogspot.com/2006/12/eker-hamuru-kursu.html
umarım faydası olur...
kolay gelsin!

Pastanı Seç dedi ki...

merhaba, ziyaretinize teşekürler,sizinde siteniz çok güzel .emeğinize sağlık .şeker hamuru konusunda benim de sıkıntılarım var ne yaptınız siz çözdünüz mü?benimde şeker hamurum çektikçe kopuyor ve çatlıyor kenarlardan.

sevgiler...

Adsız dedi ki...

tülin hocam verdiğiniz pasta tarifleri dersanemizdeki bilgi işlem elemnı bayanlar tarafından merakla takip ediliyor.

ayrıca ayrıca nişanlıma bu kadar iyi baktığınız için teşekkürler

iyi çalışmalar diliyorum

ismet fedakar